Időről- időre

Ezen az oldalon heti szintű történéseket fogok Veletek megosztani, meg olyan kérdésekre válaszolok, amiket feltettetek nekem. J 
(Képeket a lakásról szerződésben foglaltak szerint, és a gyerekekről a személyiségi jogok miatt nem oszthatok meg.)

1.HÉT (2017.09.04-10.)
v Hogyan, és mivel jöttem ki Litvániába?
gyakorlati oldal: NINCS KÖZVETLEN JÁRAT MAGYARORSZÁGRÓL LITVÁNIÁBA (ha valaki mégis talál, kérem ossza meg velem is :)
Hajnali 2 óra körül indultunk el anyával a Ferihegyre, vonatpótló busszal és vonattal. A Ferihegyen kb. 2 órát vártunk a becsekkolásra, aztán a belső váróteremben, azt figyeltem, hogy melyik terminálon kell felszállnom a repülőre. Végre megvolt a kiírás, Ryanair légitársasággal utaztam Berlinbe,ott 3 órát vártam. Berlinből Vilniusba (Litvánia fővárosába) érkeztem meg. Itt szintén több órát nézelődtem, mert egy önkéntes társamat vártam be Grúziából. Végül busszal egy kaunasi benzinkútnál kellett leszállnunk, ahol bevártuk a koordinátorainkat, akik elvittek minket a szállásra.
lelki oldala: Rendesen kavarogtak bennem az érzések, de mire a szállásra értem összeszedtem magam (aznapra :P ), na meg el is fáradtam rendesen.

v Milyen a szállásod?
Egy nem túl nagy, 3 különszobás lakásba élek, ahol van egy mosdónk, egy fürdőszobánk és egy konyhánk. Kényelmesen el lehet férni benne.
A szobám ablakából a naplemente fényei J

v Kik a lakótársaid?
Egy hónapig egy örmény lánnyal és egy tunéziai sráccal laktam együtt. Majd a lány elment és egy francia fiú jött a helyére.

v Hol dolgozol? Milyenek a gyerekek, a munkatársak?
Egy átmeneti árvaházban dolgozok, ahol egészséges és fogyatékos gyerekek egyaránt vannak. 8-9 hónapostól- 5 évesig foglalkozok (jelenleg) 8 gyerekkel. Eleinte 10-en voltak, de az örökbefogadás folyamatosan zajlik. A munkatársaim közül legtöbben középkorúak, akik többnyire csak litvánul, meg oroszul tudnak. Egyik nyelvet se beszélem :D Akkor hogy kommunikálunk? Activity az élet! J De mostanra, több szót is tudok, amit rendszeresen használok a gyerekek között. Egy-két gondozó beszél, vagy ért egy picit angolul. Meg, ahogy visszajelzésben is kaptam, sok mindent megértek szavak nélkül is, csak nézni kell és máris látod, miben hogy tudsz segíteni, na meg, ha konkrétan megmutatják mit szeretnének, akkor az már egyszerű. J

v Van még rajtad kívül egy másik önkéntes ebben a programban?
Igen, egy spanyol srác, akivel a délelőtti foglalkozásokon és az udvaron találkozunk, mert ő a második, én meg az első emeleten dolgozok.

v Nem sajnálod a gyerekeket?
Nem! Azért jöttem ki, hogy szeressem és segítsem őket! Erre már készített az Úr. Persze alkalmanként kell magamat emlékeztetni a céljaimra, hogyha elfog a bánat, amiért itt vagyok. De nem azért mert bánt valaki vagy ilyesmi, a honvágy is ,meg a formálódás alkalmanként fájdalmas.

v Mi a feladatod az árvaházban 1.?
Az első két hétben a napi rutinokban való segítés. Reggel játék, délelőtt fejlesztő foglalkozás az épület mind a 2 emeletén lakó gyerekeinek egyszerre, egy csoportban. Utána udvaron sétálunk, játszunk, aztán ebéd előtti kézmosás. Az a gyermek, aki még nem tud egyedül enni korából vagy a képességeinek hiányából adódóan, őt meg kell etetni vagy tanítani/ vezetetten gyakorolni vele a kanál használatát. Ebéd után kéz és arcmosás, biliztetés, pelenkázás, pizsamába öltöztetés, altatás. Míg a gyerekek alszanak takarítunk, mosunk és kiteregetünk.

v Mit csinálsz a szabadidődben 1.? Vannak új barátaid? (ez a hetek alatt alakult ki)
Olvasok,tanításokat nézek, főzök, takarítok, várost nézek, találkozok az önkéntesekkel és az új barátaimmal.

v Mi történt veled az első héten?
Az érzelmeim ingadoztak rendesen, mert minden olyan gyorsan történt és az első hetemben is több mindent kellett megtapasztalnom.
Például nagyon sok új emberrel találkoztam, hirtelen csak angolul kellett beszélni és a munkahelyen legtöbbször litvánt hallottam, kivéve mikor a főnökasszonnyal találkoztam. A gyerekek az első pillanattól fogva a szívem csücskei lettek. J Vannak nehezebben kezelhető gyerekek, de tanulom, hogyan osszam meg velük a szeretetet. Ami szomorú meglepetést okozott, hogy a kislányok közül eggyel, akivel sokat játszottam, sétáltam, elvitték pénteken. Nagyon hálás vagyok, hogy elbúcsúzott tőlem is. Ő egy 3 éves tüneményes, csupa szív kislány. 
- Abban reménykedem, hogy egytől- egyig nagyon jó szülőkhöz kerülnek!

A következő nehézséget én okoztam magamnak, hogy aggódtam a csomagjaim megérkezése miatt. Már többen tudjátok, hogy nem egy nagy bőrönddel érkeztem, hanem csak egy kicsivel, amiben 3 garnitúra ruha (nadrág, felső, pulcsi) volt, meg még pár fontos holmi. A csomagjaimat a DPD-vel szállíttattam,így olcsóbbnak tűnt és egyszerűbbnek az átszállás miatt.
Nem éreztem kényelmesnek ezt a helyzetet, mert azt tudni kell, hogyha etetsz egy gyereket, vagy akár csak az udvaron játszol vele, hát mindenféle folt keletkezik a ruhádon, a kabátodon, amit persze csak egyszerűen kimosol, de na ... Meg az, hogy sokat kellett takarítani a lakásban és akkor egyértelmű, hogy amiben takarítasz, abban nem mész gyerekek közé ...
Aztán az is problémát volt, hogy kaptunk litván telefonszámot, de az én telefonom nem kártyafüggetlen még és nem dual sim-es. Szóval milyen lehetőségek merülnek fel ilyenkor: kérsz valakitől, veszel egyet, vagy csak egyszerűen nem használod azt a számot (ami nem volt opció). Így a héten beszereztem egy nem túl olcsó, de nem is olyan drága alaptelefont, amit figyeljetek, később jó párszor fogok említeni. J
Aztán, további vágyam volt, hogy legyen egy gyülekezet, ahol barátokra lelhetek, otthon érezhetem magam és a valamilyen szolgálatba is be tudjak kapcsolódni. Ez egy jó projektnek indult. A google-ba beírtam, hogy angol keresztyén gyülekezet kaunasban, vagy valami ehhez hasonlót , és jó pár találatot hozott fel ez az odal. Ami megragadta a figyelmemet, hogy volt egy House Church blog,  és az volt benne, hogy csak angolul, keresztyén diákok számára, Biblia tanulmányozás hetenként. Volt egy elérhetőség fül/ oldal, ahova írhatsz üzenetet , ami automatikusan a blogkészítő e-mailjére érkezik. Másnap kaptam is választ, hogy xy vagyok, a csoport vezetője, de jelenleg egy másik országban tartózkodok hosszú ideig. Megadott egy telefonszámot, amin tudtam érdeklődni. Fel is hívtam, egy hölgy vette fel, akitől megkérdeztem, hogy akkor, igaz működik a csoport, mikor mehetek. A következőket mondta: -A csoport működik, de csak litvánul, mert a diákok, akik oda jártak, befejezték tanulmányaikat és hazautaztak, és a litván tanulók maradtak csak. De, ha bármiben tudok segíteni, akkor hívj nyugodtan. 
A facebookon is ismerősök lettünk,így könnyebb lett a kommunikáció.

Akkor nézelődjünk tovább gondoltam. Több lehetőséget lementettem, azok közül a gyülekezetek közül, amiket eldöntöttem, hogy meglátogatok. Az első vasárnap egy igen távoli, nehezen megtalálható gyülekezetbe mentem, ahol nagyon készségesen fogadtak. Amint kiderült, hogy nem értek litvánul, egy férfi előkerítette a feleségét, aki végig tolmácsolt angolul. Nagy csoda volt az is, hogy az istentisztelet alatt visszaköszönt az az ige, amit korábban is kaptam: János 14, 27 ,,Békességet hagyok nektek; az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.”
Édesek voltak a végén, mert úgy körbevettek a gyülekezeti tagok és érdeklődtek, hogy hogyan keveredtem oda. Azért is mert nincs weboldaluk  az interneten, de mégis ott találtam őket. Azt mondták, hogy valószínűleg egy közös esemény miatt egy másik gyülekezet honlapján láttam a címüket, amin meglehettek említve. Onnan lett egy nagyon kedves testvérem, akivel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Köszönöm Istennek, hogy barátul, testvérül adta őt!

Az Úr mindenről gondoskodik! 


A hétvégén volt egy kis piknik a belvárosban (Old town).
 


2.HÉT (2017.09.11-17.)
Hétfőn a munkából hazatérve megérkezett a csomagom!!! Előzménye- küldd el helyesen a magyar telefonszámodat, ha azeretnéd, hogy a csomagodat időben, stersszmentesen megkapd! ;P
Az első hét közepén a csomagkövető alkalmazáson láttam , hogy már Lengyelországba jár a küldeményem, tehát nincs messze, pár nap és betölthetem a szobám ismerős tárgyakkal! Na igen ám, de másnap azt írta ki a csomagkövető, hogy sikertelen kiszállítás miatt visszairányítják a dobozaimat a küldő országba. ÁÁÁÁÁÁÁÁ az nem lehet, hát itt voltam (de a telefonszám...). Gyorsan írtam a magyar FUTÁRLISTA (ajánlom őket!!! ) cégnek (összeköttetésben vannak a dpd-vel és más futárszolgálattal is) , hogy ez és ez történt, legyenek kedvesek segíteni. Nagyon hálás vagyok a telefon mögött ülő férfinak, mert ahányszor beszéltünk segítőkész, kedves és türelmes volt! Továbbította a litván dpd elérhetőségét, előtte még ő is külön valamit egyeztetett velük. Tehát írtam a futárszolgálatnak, hogy ez a helyzet áll fenn, legyenek kedvesek még egyszer kiszállítani a csomagomat. Megadtam az elérhetőségeimet és a litván telefonszámomat is! J Másnap még a főnököm is külön beszélt velük, neki is köszönöm!

Kedden volt az első litván órám! Hááááááát izgalmas a nyelv, itt is kell férfi és női nemhez egyeztetni, mint a franciában, majd a szavak végződése attól függően változik, hogy mit akarsz kifejezni. J

A héten jobban megismerkedtem a gyerekekkel és így jobban megláttam, hogy kit miben lehetne erősíteni. Már korábban is megfogalmazódott bennem, hogy szakmailag is segítsek a gyerekeknek, de ez az önkéntes munkakörben a szerződés alapján nem volt erre lehetőség. Anyával még egyik este beszéltük is, hogy milyen jó lenne, ha gyógytornával kezelhetném őket. Erre másnap a forgó beosztásban lévő gondozók között volt egy fiatalabb lány, aki tud angolul. Altatás után elkezdtünk beszélgetni a foglalkoztató teremben, ahol a többi munkatárs is jelen volt. Elkezdett nekik fordítani, és mikor a foglalkozásommal kapcsolatba kérdezett és elmondta, hogy gyógytornász is vagyok. Hirtelen az egyik idősebb gondozó felkiáltott, hogy jajj de jó lenne, ha D-vel foglalkoznék. Szaladtak a főnökasszonyhoz, hogy engedélyt kérjenek, majd ezt én is megismételtem, és beleegyezett! J 
Erről az jut eszembe,hogy- ,,tudja a ti Atyátok mire van szükségetek, mielőtt kérnétek tőle."  Máté evangéliuma 6,8b
Ezen a héten ez volt az első csoda!
(Szombaton este a belváros egyik hídján light show volt, amit több önkéntessel néztünk meg, majd beültünk egy kávézóba, ahol megtanítottam őket tulipánt hajtogatni J.)


Jött a vasárnap, amikor is egy másik gyülekezetet szerettem volna meglátogatni, amihez az útvonalat meg is néztem.
Vasárnap korán el is indultam, hogy biztosan odaérjek, mert a múltkor, sok idő eltelt a kereséssel. A busz a térképem alapján az épülettel párhuzamos úton tett le. A környék ismeretlensége miatt vettem a bátorságot és megkérdeztem pár embert, hogy tudják- e, hogy az a gyüli hol van pontosan, aminek a címét mutattam is. Az első férfi nem tudott angolul, így csak mutogatott, hogy arra lesz. Aztán mentem tovább az összekötő úton, ami gyártelepek között haladt végig. Gondoltam magamba, jó lenne mást is megkérdezni, hogy biztos jó helyen járok. Ezt követően megláttam egy furgont, amiből egy idős bácsi pakolt ki. Csoda módjára tudott angolul, viszont ő azt mondta, hogy se templomot, se gyülekezetet nem tud a környéken. Jó, azért úgy döntöttem, mégis megnézem, hogy meggyőződjek róla. Az volt a zavaró számomra, hogy az adott utca 16 szám alatt több különálló épület volt, 16 a-g -ig vagy meddig... Itt egy picit megtorpantam, hogy mi tévő legyek. Kit hívhatok fel reggel 10 óra körül...
Van egy telefonszámom, a legelső angol gyülekezet keresési próbálkozásomból (ezt már említettem). Felhívtam a hölgyet, hogy itt és itt vagyok, és hogy tud–e segíteni abban, hogy eljussak egy másik gyülibe. Nem sokra jutottunk, mert közben a kisbabája sírt, így a férjével beszéltünk tovább. Az lett a következő csoda, hogy a férj eljött értem kocsival és elvitt egy másik gyülibe, ahol volt angol fordítás fülesen keresztül, meg a dicsőítő dalok angolul is ki voltak vetítve. Micsoda gondoskodás! :)

Hamarabb eljöttem az istentiszteletről, mert az egyik lakótársam megígérte, hogy segít telefont venni megfizethető áron, amire tudnék internetet venni. Ami van most telefonom arra nem tudok itteni internet szolgáltatást kötni, mert egy otthoni telefontársaságnál van a készülékre szerződésem. A lényeg, hogy megbeszéltük a lakótársammal, hogy a vásárcsarnoknál találkozunk. Igen ám, de az odavezető utat csak a másik helyszínről tudtam, ahova gyülekezetbe akartam menni. Felhívtam a srácot, hogy itt és itt vagyok, segítsen, melyik busszal tudnék tovább menni. A következő történt a másodpercek leforgása alatt: visszahívott, hogy ott van abban a buszmegállóban, ahol éppen állok, szálljak fel a buszra. Fel se fogtam az egészet hirtelen, megfordultam, még kalimpált is a kezével, hogy szálljak fel. Felléptem a járműre és elindultunk. Kicsivel később elkezdtem kacagni. Megkérdezte mi történt, mondtam, hogy ez hihetetlen, ami történt. Mondja, szerinte is, szerencsés vagyok. Mondtam, hogy ez nem szerencse ez az Isten. Erre ő, akkor téged nagyon szeret az Isten. :) 
Az Úr csodásan működik!

Megjegyzések

 1. Sziasztok Kedveseim!
  Találkoztam ma az egyik lánnyal a gyülekezetből! Nagyon sokat segített egy jót beszélgettünk és emlékeztetett, hogy ne aggódjak!

  Hányszor hagyom még az ördögnek, hogy besettenkedjen észrevétlenül az életembe, majd önmarcangolásba kezdjek? Nem tudom hányszor fogok még elbukni, hogy megtanuljam a leckét.
  DE az egészben a legjobb, hogy az Úr nem adja fel az én formálásomat!

  ,,A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." János evangéliuma 14, 26-27

  Az elmúlt időszakban a karácsonyi haza és vissza utat szervezem, és jegyeket kell venni. Legalább is kéne! A jó hír, hogy haza már megvannak a jegyek, de visszára sikerült csoda módon blokkolnom a kártyámat; ez már most több hete történt. Az aggódást hagytam visszatérni az életembe! Rossz döntés ,kishitűségre,, lélekben kiskorúságra utal! Valóban még növekedés és gyúrás alatt állok!
  Csodálatos az Istenem, akinek hűsége végtelen,, ajándéka Jézusban elképzelhetetlen szeretetet és szabadságot ad! Meg még mi mindent! Olyan jó, hogy kapcsolatba lehetek Vele, tudja minden gondolatomat, lépésemet! Gyönyörűség van az Ő oldalán! Reggel csak egy ének foszlány jutott eszembe- arcod elől elrejtőzni nem tudok... Délután hazaérkezve megkerestem. Ebben is benne van minden! ,,Te vagy az élet Jézus, Benned élek, Benned lélegzek! Elrejtőzni nem tudok, arcod látom bárhová futok. Nincsen semmi érdemem, miért törődsz velem, nem érthetem." /Tanuljunk együtt-be ott lesz a link is :D/

  ,,Hova menjek lelked elől? Orcád előtt hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem." Zsoltárok 139,7-10

  Milyen csodálatos!!!! Ez így van, ma ez fogalmazódott meg még, hogy de jó Isten gyermekének lenni, micsoda kiváltság!
  God is always good!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon